Savjetovanje: Kako poslodavci izlaze na kraj s radnicima koji piju i konzumiraju drogu na radnom mjestu?

Konzumacija alkohola droga, ovisnost među zaposlenicima  mogu uzrokovati probleme za poslovanje od izgubljene produktivnosti, izostajanja s posla, ozljeda na radu, krađa, slabe radne motivacije i u konačnici smrtnih slučajeva.

O tome kako poboljšati prevenciju konzumacije alkohola i droge na radnom mjestu bit će riječi na savjetovanju: Prevencija konzumacije alkohola i opojnih droga na radnom mjestu, Hotel International, dvorana Next Level, Zagreb, 7. svibnja 2024., u organizaciji Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, Zagreb i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS).

Između brojnih tema savjetovanja izdvajamo:

  • Je li Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine početak nove ere otpornosti organizacija na konzumaciju sredstava ovisnosti na radnom mjestu? Željko Petković, univ.spec.krim., pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ)
  • Konzumacija alkohola i opojnih droga na radnom mjestu (problem, posljedice, posljedice na radni učinak i funkcioniranje, prevencija primarna, sekundarna, tercijarna i suzbijanje poteškoća na radnom mjestu): Srebrenka Mesić, dr.med.univ.mag.medicine i sporta, predsjednica Sekcije za ocjenu radne sposobnosti Hrvatskog liječničkog zbora
  • Normativni okvir za provedbu testiranja na droge, alkohol i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu; Petar Petrić, Petrić&Kajić odvjetničko društvo d.o.o., Zagreb
  • Postupovnik za testiranje na droge, alkohol i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu; Željka Šurbek Deduš, direktorica Sektora za ljudske potencijale Zagrebački holding d.o.o
  • Panel diskusija – prevencija u praksi Sudjeluju: Srebrenka Mesić, dr.med.univ.mag.medicine i sporta , predsjednica Sekcije za ocjenu radne sposobnosti HLZ-a, Željka Šurbek Deduš, direktorica Sektora ljudskih potencijala Zagrebački holding d.o.o., Marijan Gorše, Drager safety d.o.o., Croatia Moderator: Alen Ostojić, CSO,CMS,CMKS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnost

 

Cjeloviti program i odgovarajuću prijavnicu za sudjelovanje na savjetovanju zatražite putem e-maila: info@uhms.hr

DBO/ Foto: PUISR

 

Novi Sad: HUMS najavio osnivanje International Business Security Academy SEECSA-e!

U nedjelju, 17. ožujka u Novom Sadu susreli su se Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koji ujedno predsjeda  Asocijacijom menadžera korporativne sigurnosti JI Europe (SEECSA) i Dragan Trivan, predsjednik Srpska asocijacije menadžera korporativne bezbednosti. Susretu je bio nazočan i Tvrtko Kačan, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Ostojić je istaknuo da će u fokusu HUMS-ova predsjedanja SEECSA-om tijekom 2024. godine, biti četiri područja: širenje mreže članova, razmjena informacija o trendovima kriminala, tehnologijama i alatima borbe protiv kriminala u korporacijama, podizanje razine osobnih kompetencija članova, te daljnji razvoj SEECSA branda. Ostojić je prezentirao HUMS-ovu inicijativu osnivanja International Business Security Academy u okviru koje bi djelovao ljetni kamp korporativne sigurnosti.

Trivan je podsjetio da je projekt stvaranja SEECSA-e započet 2012. u Umagu, na šestoj konferenciji hrvatskih menadžera sigurnosti, te da je imao čast predsjedati SEECSA-om tijekom prošle godine kada se asocijaciji pridružila Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore (AMBCG).

Predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju HUMS-a Tvrtko Kačan je istaknuo kako je perspektiva Southeast Europe Corporate Security Association odlična, poglavito u području cjeloživotnog obrazovanja menadžera sigurnosti i certifikacije, kao i da će u godini hrvatskog predsjedanja SEECSA-om, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti posjetiti svaku pojedinu članicu i nastojati kroz neposredne kontakte doprinijeti snažnijem povezivanju i suradnji te svakako realizaciji hrvatske inicijative osnivanja međunarodne akademije korporativne sigurnosti i ljetnog kampa korporativne sigurnosti.

Ostojić je posebno pohvalio projekt certificiranja menadžera korporativne sigurnosti kojeg je SAMKB pokrenula prošle godine.

 

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti

Podgorica: Susret izaslanstva HUMS-a i AMBCG!

U subotu, 16. ožujka 2024. u Podgorici, susreli su se predsjednici  Asocijacije menadžera  bezbijednosti Crne Gore i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Dragan Radulović i Alen Ostojić. Susretu je bio nazočan i Tvrtko Kačan, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju HUMS-a.

Ostojić je prezentirao inicijativu HUMS-a za osnivanjem Međunarodne akademije za korporativnu sigurnost u okviru koje bi djelovao ljetni kamp korporativne sigurnosti te pozvao CAMKB da pokrene projekt certificiranja menadžera korporativne sigurnost .

Radulović je prezentirao tijek priprema za predstojeću Prvu međunarodnu konferenciju crnogorskih menadžera bezbjednosti “Bezbjednost – izazovi i perspektive”, pod pokroviteljstvom Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića,  koja će se održati u Pržnom od 20. do 21.04.2024. pozvavši hrvatske članove na dolazak u što većem broju.

Predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju HUMS-a Tvrtko Kačan je istaknuo kako će u godini hrvatskog predsjedanja SEECSA-om Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, posjetiti svaku pojedinu članicu i nastojati kroz neposredne kontakte doprinijeti snažnijem povezivanju i suradnji te svakako realizaciji hrvatske inicijative osnivanja međunarodne akademije korporativne sigurnosti i ljetnog kampa korporativne sigurnosti.

Ostojić je pohvalio brojne aktivnosti crnogorske asocijacije i njezin dosadašnji doprinos razvoju mreže aktivne korporativne sigurnosti na području JI Europe.

 

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti

 

Podgorica: Susret Veleposlanika Veselka Grubišića s izaslanstvom HUMS-a?

U petak, 15. ožujka 2024. u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Podgorici, upriličen je susret izaslanstva Hrvatske udruge menadžera sigurnosti s Nj.E. Veselkom Grubišićem, Veleposlanikom RH u Crnoj Gori.

Alen Ostojić, predsjednik HUMS-a, ujedno predsjedavajući Asocijacijom menadžera korporativne sigurnosti JI Europe (SEECSA), prezentirao je ključne aktivnosti HUMS-a od osnivanja  kao i planove za buduće djelovanja poglavito u godini predsjedanja SEECSA-om. Tvrtko Kačan, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju HUMS-a, istaknuo je nastojanje da se u godini hrvatskog predsjedanja SEECSA–om, ostvari napredak u povezivanju članica  i širenju.

Veleposlanik Grubišić je istaknuo važnost umrežavanja i stvaranja niti povezanosti između država jer što više različitih niti omogućava neraskidivost veza i komunikacijskih kanala za lakše rješavanje eventualnih nesporazuma.

Susretu je nazočio i Dragan Radulović, predsjednik Asocijacije menadžera korporativne bezbjednosti Crne Gore koji je Veleposlanika Grubišića pozvao da bude nazočan svečanom otvaranju predstojeće crnogorske konferencije menadžera sigurnosti, koja će se održati u Pržnom od 20.-21. travnja 2024.

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti

AI + dezinformacije + misinformacije + kibernetička sigurnost = ?

Prema nekim istraživanjima/izjavama, u 2024. superizbornoj godini su tehnološke platforme manje pripremljene za sigurnosne prijetnje izborima nego u 2016. godini?

Je li to tako i kakve veze s izborima ima umjetna inteligencija, sinoć je članovima Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i Alumni kluba CMKS govorio član Znanstvenog savjeta HUMS-a izv.prof.dr.sc. Robert Kopal.

Tako smo imali prilike čuti razloge zašto je WEF proglasio kombinaciju “umjetna inteligencija + misinformacije + dezinformacije” jednim o 5 globalno ključnih rizika u 2024. godini., ali i druge zanimljive poveznice s tom izuzetno važnom sigurnosnom temom: pregled AI EU regulative; uloga kibernetičke sigurnosti u AI sustavima; ključni AI izazovi i rizici; psihološki temelji i operativni aspekti dezinformacijskih kampanja i dr.

Posebno je bilo zanimljivo čuti konkretne brojke te vidjeti metode korištene 2016. godine u slučaju Cambridge Analytica koji je ujedno bio i temelj interaktivne rasprave sudionika po principu lessons learnt.

 

DBO / Foto: Davor Denkovski / HUMS

Hrvatski dani sigurnosti 2024. u Opatiji, 16.-18. listopada!

Hrvatski dani sigurnosti kao vodeći događaj u području korporativne sigurnosti održat će se u Opatiji, Hotel Ambasador, od 16. do 18. listopada

Novo izdanje Hrvatskih dana sigurnosti 2024. obilježit će 18. Konferencija hrvatskih menadžera sigurnosti, 6. Forum menadžera korporativne sigurnosti JI Europe, 6. Forum o privatnoj zaštiti i 6. Forum o urbanoj sigurnosti. Ovogodišnji novi programski format, usmjeren je na pozvana predavanja, panel diskusije, motivacijska predavanja, radionice, promociju novih izdanja u području sigurnosti i puno dragocjenog vremena za umrežavanje i zajednička neformalna druženja, poput rođendanskog partyja HUMS-a i svečane večere povodom dodjele Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2024. Kao i uvijek, veselimo se susretu u Opatiji, na Hrvatskim danima sigurnosti 2024., priopćili su iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

DBO/ Foto: HUMS