Da se ne zaboravi!

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/da-se-ne-zaboravi
Twitter
LinkedIn

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenog u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada i Rakovice.

Kako bi se svim žrtvama u Domovinskom ratu dostojno odala počast, Hrvatski sabor je potkraj 2019. donio novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, kojim se 18. studenoga od 2020. godine obilježava kao državni blagdan i neradni dan.

U cilju očuvanja trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, Vlada RH donijela je 2020. godine Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta (Narodne novine, broj 25/2020).

Prigodni program započinje u 10 sati ispred Vukovarske bolnice, nakon čega će, u 10:30 sati, Kolona sjećanja krenuti prema Memorijalnom groblju gdje će se položiti vijenci i održati misa za poginule i nestale hrvatske branitelje.

Odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u Škabrnji započinje 17. studenog u 18 sati paljenjem svijeća i molitvom u Ulici 18. studenog 1991. godine, a nastavit će se 18. studenog u 9:45 prigodnim programom, nakon čega će u 10:15 sati krenuti kolona sjećanja “Korak po korak” prema Spomen obilježju masovne grobnice na mjesnom groblju sv. Luke.

DBO/ Foto: MUP RH

Podijeli članak:

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/da-se-ne-zaboravi
Twitter
LinkedIn