DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/dan-bez-mobitela-u-prometu-2
Twitter
LinkedIn

DAN BEZ MOBITELA U PROMETU: HUMS-ovu kampanju podržali Predsjednica RH, ministar unutarnjih poslova,  glavni ravnatelj policije i gradonačelknik Zagreba

Kampanju protiv korištenja mobitela u prometu pokrenula je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) jer se, po rezultatima istraživanja, tada vjerojatnost nesreće povećava devet puta. Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u subotu 21. listopada 2017. potporu su joj dali predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zagrebački  gradonačelnik Milan Bandić, državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Ministar Božinović kazao je da je cilj akcije da se 21. listopada inaugurira kao Dan bez mobitela u prometu kako bi se podigla svijest o tome da je korištenje mobitela u vožnji opasno. Istaknuo je i da se rezultati istraživanja MUP-a poklapaju s europskim i rekao kako će ova akcija vjerojatno biti sastavni dio europske borbe protiv toga ‘neprimjerenog ponašanja tijekom vožnje’.

 ’Moramo svi raditi na podizanju kulture prometa kako bi se smanjio broj nesreća i kako bi se smanjio gubitak ljudskih života zbog korištenja mobitela tijekom vožnje’, poručio je. Naglasio je i da je Vlada prepoznala taj problem, kojem će se od danas sustavno posvetiti.

Represivni sustav nije dovoljan kako bi se s tim problemom izašlo na kraj, potrebna je šira društvena akcija, stvaranje nove kulture od roditeljskog doma, škole, do svih drugih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti prometa, rekao je.

Predsjednik HUMS-a Alen Ostojić naveo je kako istraživanja pokazuju da 91 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje pri čemu je njih 78 posto svjesno te opasnosti u prometu. Upozorio je i da je korištenje mobitela tijekom vožnje, po rezultatima istraživanja europske mreže prometnih policija, postao ‘novi ubojica’ na europskim cestama.

Samo slanje ili čitanje SMS poruka vozaču oduzimaju pažnju i ostavljaju automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 km na sat, upozorio je. 

Istraživanja ometanja pažnje pokazuju i da se za vrijeme korištenja mobitela u vožnji vjerojatnost nesreće povećava za devet puta, a vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi, istaknuo je.

Među ostalim nazočnima na inauguraciji 21. listopada Dana bez mobitela u prometu bili su Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, Krunoslav Borovec, pomoćnik Glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije, Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke, Olivera Majić, zamjenica gardonačelnika Milana Bandića, Vjekoslav Jeleč, pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba kao i potpredsjednice HUMS-a Dinka Rajčić i Katija Kramarić, Tajnica HUMS-a Maja Pavelić Opuhač i članovi UO HUMS-a Damir Popov, Dražan Kordić i Bernard Topić.

Podijeli članak:

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/dan-bez-mobitela-u-prometu-2
Twitter
LinkedIn