DAN BEZ MOBITELA U PROMETU U OPATIJI Otvorena prva Free mobile zona u Hrvatskoj

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/dan-bez-mobitela-u-prometu-u-opatiji-otvorena-prva-free-mobile-zona-u-hrvatskoj
Twitter
LinkedIn

Free mobile zone, Opatija, Dan bez mobitela u prometu, mobitel, prevencija, parking, parkiranje

“Kao podrška kampanji Dan bez mobitela u prometu, Grad Opatija je odlučio u okviru i svog smart city koncepta kojeg razvija u upravljanju jedinice lokalne samouprave odrediti punkt na kojem će biti tabla s oznakom “Free mobile zone – Dan bez mobitela u prometu”. Odredili smo ovo mjesto u središtu Opatije na kojem se vozači lako mogu nakratko zaustaviti, obaviti telefonski poziv, poslati SMS ili pogledati mailove, a da to ne rade dok voze”, rekao je Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Opatije na današnjem otkrivanju Free mobile zone, prve takve u Hrvatskoj koja se dogodila zahvaljujući inicijativi kampanje Dan bez mobitela u prometu koju vodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a pod potporom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Emil Priskić, Renata Ivanović, Krunoslav Borovec , Alen Ostojić, Dan bez mobitela u prmetu, mobitel, promet, kampanja, parking,

“U kampanju Dan bez mobitela u prometu uključujemo gradove i županije jer želimo odaslati poruku građanima da razmišljaju o tome kako korištenjem mobitela u prometu ugrožavaju i sebe i druge. Svi smo mi na neki način ovisni o mobitelu, ali uistinu ga trebamo staviti sa strane kad smo u prometu. Upravo zato, kroz ovu kampanju, pokušavamo osvijestiti kako se radi o lošoj navici i kako ništa nećemo izgubiti ako se ne javimo taj trenutak kad mobitel zazvoni. Drago nam je da se Grad Opatija koja je kao i mnogi naši gradovi opterećena prometom na ovaj način uključila u našu kampanju“, naglasio je  Alen Ostojić, predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, koja je i nositelj kampanje Dan bez mobitela u prometu.

 Alen Ostojić, Ministar Damir Krstičević, Renata Ivanović, Dan bez mobitela u prometu, mobitel, parking, prometu, kampanja

Na ovaj je način Opatija podržala nacionalnu kampanju Dan bez mobitela u prometu i svojim građanima i turistima poslala poruku kako brine o njihovoj sigurnosti u prometu čime je Opatija ujedno postala i prvi grad u Hrvatskoj koji ima predviđeno mjesto za besplatno zaustavljanje da bi se obavili hitni pozivi, poslale i pročitale SMS poruke ili mailovi i to putem besplatnog gradskog Wi-Fija.

Free mobile zone, Dan bez mobitela u prometu, Opatija, mobitel, promet, kampanja

Kampanju je sudionicima konferencije 11. Hrvatski dani sigurnosti predstavila Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu. Među ostalim prezentirana je i mobilna aplikacija napravljena za potrebe projekta, koja može olakšati odvikavanje od telefoniranja u vožnji. Aplikacija prima pozive, evidentira ih te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Aplikacija se može preuzeti na: https://inventasoft.com/bmup.apk  ili na QR

Dan bez mobitela u prometu je kampanja za smanjenje nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu, a podupire je Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa. Prema istraživanju HUMS-a 91 posto vozača koristi mobitel za volanom, 33 posto biciklista telefonira dok pedalira, a svaki drugi pješak razgovara na mobitel dok prelazi prometnicu. Vrhunac kampanje bit će proglašavanje  21. listopada kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu.

 

Podijeli članak:

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/dan-bez-mobitela-u-prometu-u-opatiji-otvorena-prva-free-mobile-zona-u-hrvatskoj
Twitter
LinkedIn