Hrvatski dani sigurnosti 2022: Jesmo li dosegnuli najviši stupanj zaštite kritičnih infrastruktura?

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/hrvatski-dani-sigurnosti-2022-jesmo-li-dosegnuli-najvisi-stupanj-zastite-kriticnih-infrastruktura
Twitter
LinkedIn

Nacionalne kritične infrastrukture su sustavi, mreže i objekti koji pružaju osnovne usluge društvu te predstavljaju okosnicu gospodarstva, sigurnosti i zdravlja nacije, a sigurnost i dobrobit društva ovisna je o njihovoj sigurnosti i otpornosti.

Zaštita kritičnih infrastruktura jedno je od ključnih područja prioriteta Europske unije. Obvezujući europski dokument koji regulira ovo područje je Direktiva Vijeća 2008/114/EC od 8. prosinca 2008. godine o identifikaciji i određivanju europskih kritičnih infrastruktura i procjeni potrebe za unapređenjem njihove zaštite, a koju je Republika Hrvatska prenijela u svoje zakonodavstvo donijevši Zakon o kritičnim infrastrukturama (Hrvatski sabor, 2013.), Odluku o određivanju sektora iz kojih središnja tijela državne uprave identificiraju nacionalne kritične infrastrukture te liste redoslijeda sektora kritičnih infrastruktura (Vlada Republike Hrvatske 2013.) te Pravilnik o metodologiji za izradu analize rizika poslovanja kritičnih infrastruktura (ravnatelj DUZS, 2013.).  U cilju poboljšanja i usklađivanja s međunarodnim standardima 2016. godine donesen je i primjenjuje se novi Pravilnik koji se temelji na standardu ISO 31000:2009 (upute i smjernice za upravljanje rizikom).

Jesmo li normativno uredili ovo područje, jesmo li dosegnuli najviši stupanj zaštite kritičnih infrastruktura, je li kritična infrastruktura izložena terorističkim aktivnostima, kako u realnom, tako i u kibernetičkom prostoru, imaju li zaštitarska trgovačka društva dovoljno potencijala za zaštitu nacionalne kritične infrastrukture, ovo su samo neka od pitanja na koja će se odgovor tražiti na panelu  Zaštita nacionalne kritične infrastrukture, koji je na rasporedu opatijskih dana sigurnosti, u petak, 30. rujna 2022.

Na panelu: Ante Perčin, Predsjednik Udružge zaštitarske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, dr.sc. Dražen Lučić, koordinator Hrvatske kuće sigurnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Dražen Štajduhar, načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa, Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a RH, Goran Lepesić, stručnjak za zaštitu kritične infrastrukture

Moderator panela je mr.sc. Zoran Stanko, sa Sveučilišta Libertas, Zagreb

Više o program i sudjelovanje na Hrvatskim danima sigurnosti 2022. pročitajte na www.danisigurnosti.hr

Podijeli članak:

Facebook
Google+
http://www.uhms.hr/hrvatski-dani-sigurnosti-2022-jesmo-li-dosegnuli-najvisi-stupanj-zastite-kriticnih-infrastruktura
Twitter
LinkedIn